Mihin mun rahat katoo?

Rahojen käytössä jokainen tekee omat valintansa. Pääasia on, että valinnoissa on tärkeysjärjestys kunnossa. Rahojen on riitettävä ainakin asumiseen, ruokaan, opintoihin ja muihin välttämättömiin kuluihin kuten terveydenhoitoon, nettiin ja kännykkään. Jos näiden menojen jälkeen tili vielä näyttää plussaa, voi harkita uusien vaatteiden ostamista tai illanviettoa elokuvissa tai ravintolassa. Suuremmat hankinnat vaativat usein suunnitelmallista säästämistä.

Mistä sitten tietää, mihin rahaa oikein menee ja mihin rahat riittävät? Se, kuinka paljon rahaa saat palkan tai etuuksien muodossa määrittää myös sitä, millaisessa asunnossa sinulla on varaa asua ja esimerkiksi kuinka paljon ylimääräistä käyttörahaa sinulle jää pakollisten menojen jälkeen. Paras tapa lähteä selvittämään mihin rahasi katoavat, on tehdä laskelma kaikista tuloistasi ja menoistasi.

Tässä esimerkkiarvioita joistakin pakollisista menoista, joihin yksinelävän nuoren rahat muun muassa hupenevat:

keskustayksiön vuokra ja vesimaksu
 
520 euroa
 
ruuat kuukaudessa 
 
280 euroa
 
lääkärikäynti julkisessa terveydenhuollossa
 
13,80 euroa
 
sähkömenot
 
20 euroa
 
puhelinlasku
 
25 euroa
 
nettiliittymä
 
20 euroa
 
kotivakuutus
7 euroa
       
menot yhteensä
 
885,80 euroa
 

 

Kuten esimerkkihinnoista näkee, pelkän opintotuenvarassa ei kateta edes näitä pakollisia menoja. Suurimmat rahasyöpöt ovatkin yleensä asumiskustannukset kuten vuokra tai vastike ja lainanlyhennys sekä ruoka.


Myös pienistä heräteostoksista kasvaa nopeasti iso summa. Esimerkiksi jos ostat suklaapatukan neljä kertaa viikossa, vuodessa olet käyttänyt suklaaseen noin 166 euroa – raha, jonka jälkikäteen olisit halunnut ehkä käyttää johonkin muuhun, eikö?


Tärkeintä omassa rahankäytössä on tunnistaa mihin sitä menee ja kuinka paljon. Se onnistuu ainoastaan kirjaamalla menot johonkin ylös. Kokeile kuukauden ajan pitää kirjaa siitä, mihin rahasi katoavat. Voit esimerkiksi kirjata ostokset ja menot ylös pieneen vihkoon, tietokoneesi taulukko-ohjelmaan tai hyödyntää kännyköihin ladattavia ilmaisia appseja.


Kun tiedät, mihin rahasi katoavat, on myös helpompi tehdä päätöksiä siitä, missä voi nipistää ja mitä voi olla ostamatta, jotta johonkin muuhun ja kivempaan jää rahaa.


Lue seuraava artikkeli siitä, miten sinustakin tulee oman kukkarosi herra..