Rahan käytön ABC

Jokaisen kukkarossa ja tileillä raha virtaa kahteen suuntaan. Rahaa tulee yleisimmin palkkana tai sosiaalisina tukina. Toisaalta rahaa menee lukemattomiin eri kohteisiin ja tarkoituksiin. Varsin usein tuntuu, että raha virtaa nopeammin kukkarosta poispäin kuin sinne tulee rahaa takaisin. Jotta oma elämä pysyy tasapainossa, on tärkeä oppia hallitsemaan omia rahojaan – niin tuloja kuin menojakin.

Omien rahojen hallinta on myös taito, jota voi harjoitella ja oppia. Parhaiten omien raha-asioiden hoidossa kehittyy suunnittelemalla ja seuraamalla omaa kulutusta. On myös hyvä selvittää, mitä eläminen maksaa, jotta pystyy arvioimaan omien rahojen riittävyyttä.

Muista nämä perusasiat rahan käytössäsi:

A. Tasapaino raha-asioissa säilyy yksinkertaisesti vain silloin, kun tuloja on enemmän tai yhtä paljon kuin menoja. Jos rahaa tulee vähän, ei sitä valitettavasti voi käyttää paljon. Älä siis elä yli varojen.

B Menojen hallinta on huomattavasti helpompaa kuin tulojen. Opintotukeen tai palkkaan voi olla vaikea vaikuttaa, mutta omia ostostapoja ja kulutusta pystyy jokainen muuttamaan. Tästä kertoo myös vanha sanonta: "Ei ne suuret tulot vaan pienet menot"

C. Maltti on valttia myös rahojen hallinnassa. Mieti, harkitse ja vertaile ostoksiasi. Älä ota lainaa, luottoa tai pikavippiä, jos et todella sitä tarvitse. Pienet tulot ja suuret korot eivät sovi yhteen. Säästä isoihin hankintoihin tai toteuta ne sitten, kun tulosi kasvavat. Edullisestikin voi elää täyttä elämää.