Maksuhäiriö - ketä kiinnostaa?

Itse asiassa yllättävän montaa: tulevaa vuokranantajaa, vakuutusyhtiötä, pankkia kiinnostaa paljonkin se, jos jätät maksujasi maksamatta. Maksuhäiriömerkintä voi tuntua mitättömältä nyt, mutta sillä on kauaskantoiset vaikutukset: sinua ei hyväksytä vuokralaiseksi, et voi saada luottokorttia tai lainaa pankista tai et voi vakuuttaa omaisuuttasi tai itseäsi. Toisin sanoen: sinuakin nyt varmasti kiinnostaa.

Jos jättää muistutuskirjeistä huolimatta maksunsa maksamatta, lasku lähetetään perintään ja siitä muodostuu ennen pitkää maksuhäiriömerkintä – yleensä merkintä muodostuu yli 60 päivää rästissä olleista maksuista. Merkintä tallennetaan luottotietorekisteriin, jota ylläpitää Suomen Asiakastieto Oy, ja se säilyy rekisterissä noin 2–4 vuotta.

Mikä maksuhäiriömerkintä?

Kun jätät laskusi maksamatta, sinulle lähetetään maksumuistutuskirje. Kirjeessä kerrotaan maksuhäiriömerkinnän mahdollisuudesta, mikäli et maksa velkaasi tai ota laskun lähettäneeseen yritykseen yhteyttä sopiaksesi maksusuunnitelmasta. Vielä tässä vaiheessa voit vaikuttaa siihen, tuleeko tietoihisi merkintää. Kannattaa siis aina ottaa luuri kauniiseen käteen ja pirauttaa laskun lähettäneeseen yritykseen – mielellään tietysti jo ennen ensimmäistä huomautuskirjettä. Useat yritykset ovat valmiita joustamaan maksuajoissa pyytämällä.

Maksuhäiriömerkintä voidaan tallentaa luottotietorekisteriin, kun

• velkojan ilmoittaman kulutusluoton maksu on myöhässä yli 60 päivää. Lisäedellytyksenä on, että maksuhäiriön mahdollisuus on mainittu luottosopimuksessa. Lisäksi velalliselle on vähintään 21 päivää ennen lähetettävä maksukehotus, jossa tämä uhka on mainittu

• tuomioistuin on antanut velkomistuomion, jossa se on määrännyt sinut maksamaan velan

• ulosotto on todennut sinut varattomaksi tai ulosmittaus on jatkunut kahden vuoden aikana vähintään 18 kuukauden ajan

• sinulle on myönnetty yksityishenkilön velkajärjestely tai olet vapaaehtoisessa velkajärjestelyssä

Luottotietoyhtiö lähettää ilman eri pyyntöä ilmoituksen ensimmäisestä nimellesi merkitystä maksuhäiriömerkinnästä.

Luottotiedot kertovat sinusta asiakkaana ja työntekijänä

Luottotietoja käytetään monissa päätöksissä, kuten luoton myöntämisessä, puhelinliittymän avauksessa, laskulla myynnissä, asunnon vuokrauksessa, työsopimuksen solmimisessa, vakuutussopimusten teossa ja luotollisten tilien tai korttien avaamisessa. Luottotietomerkintä on yleensä este näiden sopimusten tekemisessä. Muistathan, että laskun maksaminen ei poista jo syntynyttä merkintää.

Maksuhäiriömerkintä tarkoittaa yleensä sitä, että et saa luottokorttia tai luottokorttisi vaaditaan takaisin ja luotonsaantisi vaikeutuu olennaisesti. Voi olla, että et esimerkiksi saa enää opintolainaa pankista. Et myöskään saa tehtyä osamaksusopimusta ja työpaikan saanti vaikeutuu erityisesti silloin, kun työtehtävään liittyy taloudellista vastuuta.

Maksuhäiriömerkinnän saatuasi vapaaehtoisia vakuutuksia, kuten kotivakuutusta, ei yleensä myönnetä. Lakisääteiset vakuutukset, kuten liikennevakuutus autolle, myönnetään myös luottohäiriöiselle, mutta siitä peritään koko vuoden maksu etukäteen. Liikennevakuutus maksaa usein yli 600 euroa – aika kova summa maksettavaksi könttänä etukäteen, vai mitä?

Lähde: Kuluttajavirasto