Ole oman elämäsi talouspäällikkö

Elämä on valintoja täynnä, ja yksi suurimmista jokapäiväisistä valinnoista on rahankäyttö. Harva on niin onnekas, että voi ostaa kaiken haluamansa. Meidän muiden on tehtävä valintoja.

Oman talouden budjetti eli tulojen ja menojen laskeminen on oiva keino pitää talous tasapainossa. Kun tiedät, miten paljon rahaa mihinkin kuluu, hallitset paremmin talouttasi ja osaat tehdä parempia valintoja. Budjetoinnin avulla huomaat, mistä turhuuksista voisit nipistää ja laittaa niistä säästyneet rahat esimerkiksi lomakassaan.

Selvitä tulot ja menot

Yleensä omat tulot on suhteellisen helppo tietää etukäteen. Menojen arvioiminen puolestaan on haastavampaa. Menojen laskeminen kannattaa aloittaa kartoittamalla välttämättömät ja usein kiinteät kuukausittaiset menot, kuten vuokra-, puhelin-, sähkö- ja muut laskut. Vähennä tuloistasi pakolliset menot, niin näet, kuinka paljon rahaa jää muuhun elämiseen, kuten heräteostoksiin tai huvitteluun.

Muuttuvia menoja on kaikkein hankalin laskea, sillä niitä kertyy säännöllisen epäsäännöllisesti omien mielitekojen mukaan tai yllättävien tarpeiden ilmestyessä. Hyvä keino päästä selville muuttuvista menoista, on pitää kirjaa kaikista menoista parin kuukauden ajan.

Oman kuluttamisen seurantaan riittää ruutupaperi, jolle kirjataan tulot ja menot päivittäin. Budjetin laatimisessa voi käyttää apunaan erilaisia laskureita. Niitä löytää esimerkiksi Taloussanomien, erilaisten yhdistysten kuten Nuorisoasuntoliiton tai pankkien kuten Nordean nettisivuilta.

Yllättäviin menoihin kannattaa varautua myös budjetissa

Tarkkailemalla kaikkia menojasi saat myös selville mahdolliset rahareiät ja sen, voisiko jäädä jotakin säästöönkin. Säästäminen on yleensä edellytys jollekin mukavalle hankinnalle kuten ulkomaanmatkalle pääsemiselle.

Varaudu myös yllättäviin menoihin. Varakassan merkitystä ei voi turhaan korostaa, sillä se saattaa säästää sinut myös monelta harmilta. Mieti esimerkiksi tilannetta, jolloin kriittisten opiskelutehtävien deadline lähestyy, mutta läppäri sanoo sopimuksensa irti.

Budjetin uudelleenarviointi

Entäs sitten, kun budjetti on valmis? Mieti, mitä haluaisit siinä muuttaa. Miten onnistuisit toteuttamaan toiveesi: Ostamalla vähemmän tai säästämällä enemmän? Laatimasi budjetin avulla voit nähdä, mitä mahdollisuuksia sinulla on muutoksiin.