Todellinen vuosikorko voi yllättää!

Todellisella vuosikorolla tarkoitetaan korkoa, joka huomioi kaikki lainaan liittyvät kustannukset. Todellinen vuosikorko auttaa sinua vertailemaan luottojen hintoja ja luoton hoitoon liittyviä kustannuksia.

Todellinen vuosikorko lasketaan matemaattisella laskentakaavalla. Siinä huomioidaan luoton määrä ja lyhennysaikataulu sekä koron suuruus. Todellinen vuosikorko huomioi lisäksi luoton nostamiseen ja sen hoitamiseen liittyvät kustannukset. Tällaisia kustannuksia ovat mm. tilinavausmaksu, osamaksulisä, leimavero, tilinhoito- ja käsittelymaksut sekä pankkitakausprovisio.

Mainoksissa ilmoitaan usein isoin kirjaimin: ”Ostokset korottomasti erissä jopa vuoden ajan”. Muista näissäkin tilanteissa lukea ilmoitukseen pienellä präntätyt tekstit. Tarkista etenkin todellinen vuosikorko.

Pikkupränteistä yleensä selviää – tai ainakin pitäisi selvitä – tällaisen niin sanotun korottoman maksumuodon todelliset kulut. Vaikka korko olisikin 0 %, saattaa siihen sisältyä suhteettoman suuri kuukausimaksu. Jos esimerkiksi ostat 1000 euroa maksavan sohvan ja valitset 12 kk korottoman maksuajan, mutta joudut maksamaan joka kuukausi 6 euroa luoton kuukausimaksua, tulet vuoden aikana maksaneeksi yhteensä 72 euroa ylimääräistä. Todellinen vuosikorko muodostuu siis tällöin suhteettoman kalliiksi.

Todellinen vuosikorko pitää aina ilmoittaa mainoksissa, mutta usein kodinkoneiden ja huonekalujen kuluttajaluottomainonnasta ne puuttuvat. Jos sitä ei ilmoituksessa lue, kannattaa se ennen ostoa kysyä myyjältä. Luottomuodoista käytetään myös sekavasti eri nimikkeitä todellisesta vuosikorosta puhuttaessa, kuten ”tililuotto”, ”korttiluotto” tai ”luotto voimassa toistaiseksi”.

Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että älä allekirjoita mitään, mitä et ymmärrä.