Vippaa satanen, maksa kaksi takaisin...

Rahaa ei usein ole tilillä riittävästi kaikkiin haluamiisi hankintoihin – oli hankinta kuinka hyödyllinen tahansa. Mutta ennen kuin säntäät vippaamaan rahaa, mieti lainan seurauksia omaan talouteesi pidemmällä tähtäimellä. Jos tuntuu, että elät jo nyt kädestä suuhun, miten ajattelit maksaa kalliita lainanlyhennyksiä ensi kuussa?

Pikavipit ja joustoluotot ovat kallista lainaa

Erilaisia kulutuslainoja ja pikavippejä mainostetaan nykyään jatkuvasti. Pikavipin tai kulutusluoton ottamisesta on tehty vaivatonta ja rahan saa nopeasti tililleen. Harvoin mainoksissa kuitenkaan tulee ilmi, mitä vippi tulee sinulle loppupelissä maksamaan.

Pikavippi voi olla helpotus rahapulaan, mutta usein helpotus kestää vain pienen hetken. Pikavippien todelliset vuosikorot ovat jotain 50–1 000 prosentin väliltä. Käytännössä tämä tarkoittaa, että 300 euron lainasta saatat joutua maksamaan lainasumman päälle vielä 50–150 euroa korkoina ja kuluina.

Ennen vippaamista mieti seuraavien kuukausien rahatilannetta. Jos sinulla ei nyt ole pussissasi tarpeeksi rahaa, onko sinulla myöskään seuraavina kuukausina varaa maksaa takaisin kallista lainaa korkoineen kaikkien muiden menojesi päälle.

Pikavippikierre lähtee yleensä muutamasta maksamattomasta vipistä, joita yritetään maksaa uusilla vipeillä. Kierteestä on erittäin vaikea päästä eroon, ja se johtaakin usein erilaisiin ja suuriin taloudellisiin ongelmiin. Maksamattomat vipit muuttuvat nopeasti maksuhäiriömerkinnöiksi luottotiedoissasi, millä taas on kauaskantoisia seurauksia tulevaisuuteesi.

Mieti vaihtoehtoja vippaamiselle

Pikavippien tarpeelta voi välttyä, jos joka kuukausi laittaa vähän rahaa säästöön yllättävien hankintojen varalle. Mieti myös, mistä voit pihistää. Monesta pienestä asiasta voi kertyä suurikin summa rahaa, jos olet määrätietoinen ja kärsivällinen. Voi olla, että rahan keräämiseen menee aikaa, mutta voit olla varma, että ansaittuasi rahat sinulla on hyvä mieli.

Jos eteesi kuitenkin tulee tilanne, jossa tarvitset pikaisesti rahaa, käytä luovuutta. Punnitse eri vaihtoehtoja. Kysy kavereilta ja vanhemmilta, tarjoudu auttamaan vanhempiesi luona kotitöissä pientä korvausta vastaan, kävelytä naapurin mummon koiraa tai tee yli-, viikonloppu- tai yövuorotöitä, joista saat lisäkorvauksia.

Ota selvää opintolainasta, jos sinun on sellaista mahdollista saada. Muista, että myös pankit myöntävät kulutusluottoja. Pankkien korot tulevat yleensä pikavippejä ja kauppojen myöntämiä kulutusluottoja edullisemmiksi. Lisäksi saat pankin henkilökunnalta hyödyllistä tietoa lainanotosta ja lainan takaisin maksusta. Näin vältyt ikäviltä yllätyksiltä.