Valitse maksukortti tarpeidesi mukaan

Suomalaisten pankkien tarjoamat maksukortit ovat suurimmaksi osaksi joko MasterCard- tai Visa-kortteja. Kortti voi olla credit-ominaisuudella varustettu luottokortti, pelkkä depit-kortti eli pankkitiliin liitetty ns. pankkikortti tai näiden yhdistelmä. Kun maksaa ostoksia yhdistelmäkortilla, täytyy maksaessa valita, kummalla tavalla haluaa maksaa.

Uusimpiin Visa Debit-kortteihin sisältyy automaattisesti lähilukuominaisuus. Lähiluku mahdollistaa pienten, alle 25 euron ostosten maksamisen ilman tunnusluvun näpyttelyä niissä liikkeissä, joiden maksupäätteet tukevat lähilukuominaisuutta. Tapahtumaa voi verrata esimerkiksi bussikortin käyttöön.

Electron-kortti pitää tilisi ajantasalla

Nuorten suosima electron-kortti on hyvä vaihtoehto, mikäli et aina ole varma pankkitilisi saldosta. Electron-kortti pääsääntöisesti varmentaa ostosta tehdessäsi, että pankkitililläsi on tarpeeksi rahaa ostokseen.

Credit/depit-kortit eivät tee varmennusta, joten niillä voi helposti ylittää tilin. Tilinylitys on kallista puuhaa, sillä pankista riippuen joudut maksamaan siitä 5-10 euroa per ylityskerta ja mahdollisesti myös korkoa ylittämällesi summalle.

Luottokortti joustavaan maksamiseen

Credit-ominaisuudella varustetulla MasterCard- tai Visa-kortilla saat joustoa hankintojesi maksuun. Periaatteessa luottokortti toimii lyhyen lainan tavoin: luottokortilla ostat ensin ja maksat luottokorttilaskulla vasta myöhemmin käyttämäsi summan takaisin.

Luotolta voit tehdä käteisnostoja ja voit myös siirtää rahaa korttiluotolta omalle pankkitilillesi pankin verkkopalvelussa. Huomaa kuitenkin, että luotolta nostosta tai siirrosta tilille menee yleensä kiinteä palkkio ja nostosummaan sidottu provisio.

Credit-kortti voi olla maksuaikakortti, jolloin saat keskimäärin 30 päivää korotonta maksuaikaa ostoksillesi. Eli jos ostat esimerkiksi uuden kameran tänään, saat ensi kuussa laskun ostoksestasi, jossa koko kameran hinta erääntyy maksettavaksi sopimanasi eräpäivänä.

Credit-kortilla voi olla myös luotto-ominaisuus, jolloin on mahdollista maksaa vain osa käytetystä luotosta takaisin seuraavana eräpäivänä. Tällöin maksamatta jäänyt osa luottokorttilaskusta jää maksettavaksi seuraaviksi kuukausiksi. Lisäksi joudut maksamaan luotolle jäävästä summasta luottokorttiehdoissa määriteltyä korkoa.

Luottokorttisopimusta tehdessäsi saat yleensä päättää sekä haluamasi eräpäivän että minimilyhennyssumman, eli sen summan, mikä sinun on maksettava eräpäivänä vähintään takaisin. Voit toki aina lyhentää luottokorttilaskua koko käytetyllä summalla. Minimissään lyhennys on kuitenkin noin 3 % kokonaisluoton määrästä, eli 1000 euron luottokortilla, voit sopiessasi maksaa vain 30 euroa takaisin.

Huomaa kuitenkin, että sinulla on aina käytettävissäsi vain sopimasi luottoraja. Jos käytät tässä kuussa 900 euroa luotolta ja maksat ensi kuun eräpäivänä vain 30 euroa takaisin, sinulla on käyettävissä luottoa vain 130 euroa, kunnes lyhennät luottoa enemmän.

Lisäksi luottokortteihin sisältyy usein kuluja kuten tilinhoito- ja laskutuspalkkio sekä kuukausi- tai vuosimaksu.

Kuka voi saada luottokortin?

Depit- tai credit-ominaisuudella varustetun kortin voi yleensä saada, mikäli on hoitanut pankkiasiansa moitteetta ja omaa säännölliset tulot. Luottokortin saamiseen edellytetään täysi-ikäisyyttä, joskus jopa 20-vuoden ikää. Lisäksi asuinpaikan täytyy olla vakituisesti Suomessa ja sinulla täytyy olla suomalainen sosiaaliturvatunnus.

Yleensä luottoraja on jotain 1000–10 000 euron väliltä, mutta se määräytyy oman maksukykysi eli tulojesi ja menojesi perusteella. Korkeakouluopiskelijan on kuitenkin mahdollista saada luottokortti, mikäli opintopisteraja (90 op) täyttyy. Kysy opiskelijalle tarkoitettua luottokorttia omasta pankistasi.