Kännykälläkin voi maksaa

Mitä on mobiilimaksaminen?

Mobiilimaksaminen on matkapuhelimella maksamista siten, että tavara tai palvelu veloitetaan osana matkapuhelinlaskua.

Tyypillisesti mobiilimaksamista on käytetty soittoäänien tilaamiseen kännykkään, mutta mobiilimaksua voidaan käyttää esimerkiksi ratikkalipun tilaamiseen, parkkipaikan maksamiseen tai vaikkapa pitsan ostamiseen.

Tulevaisuudessa matkapuhelimella maksaminen saattaa yleistyä, sillä kännykällä tehtävää lähimaksamista kehitetään kokoajan. Jos visiot toteutuvat, lähimaksaminen onnistuu kännykällä jo muutamien vuosien päästä viemällä puhelin kaupassa lukijalaitteen lähelle. Ideana on, että puhelimeen voitaisiin joko ladata saldoa maksamista varten tai siinä voisi olla luottokorttiominaisuus.

Lue palvelun ehdot ennen tilaamista

Muutaman euron soittoäänet, taustakuvat, pelit ja arvonnat eivät paljon kukkaroa paina, mutta tulitko tarkistaneeksi, mihin palvelun tilaamalla sitouduit. Voi olla, ettei näkemässäsi mainoksessa kerrottu, että kyseessä oli kestotilaus, joten maksut jatkuvat ellet itse älyä katkaista palvelua. Siispä kannattaa aina lukea huolellisesti palvelun ehdot ennen tilausta. Jos ehtoja ei löydy helposti tai et ymmärrä niitä, palvelua ei kannata tilata.

Tarkista myös se, mitä olet kännykällä tilaamassa. Voi olla, että lahjakortin tilaaminen matkapuhelimella on helppoa, mutta saatat joutua maksamaan siitä sievoisen summa. Kannattaa miettiä, onko järkeä maksaa 50 euron lahjakortista 70 euroa, jos sen saa samalla 50 eurolla haettua kaupasta.

Lähde: Kuluttajaliitto