Pihi, saita, itara - vai fiksu rahankäyttäjä

Rahojen käytössä ja omien rahojen hallinnassa on pääasiassa kyse valinnoista. Harva on niin rikas, että pystyisi miettimättä hankkimaan kaikkea haluamaansa. Etenkin nuorilla rahaa on usein sen verran niukasti, että on paikallaan miettiä, mitä oikeasti tarvitsee ja mitä ei.

Toteuta unelmasi säästämällä

Meillä jokaisella on unelmia ja haaveita, joiden toteuttaminen vaatii usein säästöjä. Hyvän suunnittelun avulla voit toteuttaa haaveesi – oli se sitten pienempi ostos kuten festarilippu tai enemmän säästämistä vaativa auton hankinta. Kun tiedät menosi ja tulosi, säästäminenkin helpottuu.

Selvitä ensin tulot, jotta näet paljonko voit käyttää rahaa velkaantumatta. Tuloja syntyy esimerkiksi palkoista, eläkkeistä ja tuista.

Pidä kirjaa myös menoistasi. Selvitä, mihin rahasi oikein menevät, kirjaamalla menot päivittäin tai vaikka kerran viikossa kuittien mukaan. Tärkeää on olla itselleen rehellinen, teethän tätä itseäsi ja unelmiesi varten. Älä siis arvioi tulojasi yläkanttiin tai vähättele menojasi.

Säästäminen alkaa pienistä teoista. Ensin se on pelkkä päätös ja sen tueksi laaditut tavoitteet eli mitä varten haluat rahaa säästää. Tee arkisia, konkreettisia ja toteutettavissa olvia päätöksiä esimerkiksi tähän malliin: "Laitan joka kuukausi säästöön 20 euroa."

"Mihin mä tarvitsen varakassaa?"

Käytä osa tuloista myös varakassan kartuttamiseen. Rahaa on hyvä olla jemmassa yllättävien tilanteiden varalle. Riittäisikö kuukausittaiset rahasi ruokaan, jos esimerkiksi koirasi yhtäkkiä sairastuisi ja joutuisi monien satojen eurojen leikkaukseen? Tai entä jos koulutöissä joka päivä tarvitsemasi läppäri sanoisi yhtäkkiä sopimuksensa irti ja joutuisit ostamaan uuden?