Säästövaihtoehtojen lyhyt oppimäärä

Pikkuhilut possulle

Säästöpossu on varmasti tuttu säästämistapa lapsuudesta. Moni työntää vieläkin esimerkiksi taskun pohjalta pikkuhilut possuun ja vie kertyneet kolikot sitten pankkiin. Pikkurahoista säästöjä syntyy huomaamatta. Kannattaa kuitenkin muistaa, että joissakin pankeissa säästöpossun tyhjentämisestä joutuu maksamaan palvelumaksun.

Säästöpossuun tai patjan alle säästäminen ei kuitenkaan ole täysin riskitöntä. Säästöpossussa rahat ovat alttiina omien mielihalujen lisäksi esimerkiksi tulipalolle tai murtovarkaille. Kovin suuria summia possulle ei siis kannata syöttää.

Säästötilille jemmarahaa

Tilille säästäminen on yleinen ja helppo tapa säästää. Voit avata käyttötilin rinnalle toisen pelkästään säästämiseen tarkoitetun tilin, jonne siirrät itsellesi sopivan summan vaikka kerran kuukaudessa jemmaan. Näin on helppo erotella säästöt käyttötilillä olevista rahoista.

Pankeilla on monia erilaisia vaihtoehtoja säästötileille ja niillä voi saada vähän korkeampaa korkoa rahoille. Tällä hetkellä korot ovat kuitenkin niin alhaalla, että tuottoa säästöille ei juuri saa. Lisäksi säästötilillä makaavat rahat menettävät ostovoimaansa inflaation takia.

Tilille säästämisen etu on helppous ja turvallisuus. Voit itse päättää paljonko säästät ja rahat pysyvät turvassa tilillä. Tilisiirron voi tehdä toistuvaksi, jolloin valitsemasi summa siirtyy haluamanasi päivänä käyttötililtä säästöön. Säästötililtä saat myös tarvittaessa rahat helposti käyttöösi, tosin joillakin säästötileillä saattaa olla nostorajoituksia, joten tarkista asia pankistasi.

Rahastossa ammattilainen sijoittaa puolestasi

Hieman säästötiliä parempaa tuottoa säästöilleen voi saada säästämällä rahastoihin. Sijoitusrahastossa asiakkaiden varat kerätään yhteen ja ne sijoitetaan markkinoille rahaston säännöissä määritellyllä tavalla. Rahastoja on olemassa hyvin erilaisia. Rahaston varat on voitu sijoittaa osakkeisiin, korkoihin tai joukkovelkakirjalainoihin tai näiden yhdistelmiin.

Rahastosäästäminen on helppo tapa sijoittaa arvopapereihin. Rahastosäästämisen etuna on, että sen voi aloittaa pienilläkin summilla. Rahastoon voi laittaa joko kerralla suuremman summa tai vaikka joka kuukausi pienen summan. Säästämisen voi aloittaa vaikka parilla kympillä kuussa.

Rahastosäästämisestä helppoa tekee se, ettei sinun tarvitse itse seurata markkinoiden ja yhtiöiden tilanteita, vaan rahastojen asiantuntijat tekevät tarvittaessa muutoksia rahaston sijoituksiin. Rahastoja myyvät pankit ja pankkiiriliikkeet. Rahastosäästäminen soveltuu parhaiten pitkällä tähtäimellä tehtäväksi, mutta tarvittaessa säästöt voi nostaa nopeastikin.

Rahastojen huono puoli on, etteivät ne tuota yhtä hyvin kuin suorat osakesijoitukset. Tämä johtuu siitä, että rahasto on välikäsi sinun ja omistettavien yhtiöiden välillä. Joku muu tekee saman työn, jonka tekisit osakesäästäjänä itse, joten kannat riskin yhtiön menestyksen lisäksi siitä kuinka hyvin rahastonhoitaja ja rahastoyhtiö toimivat. Rahastot eivät myöskään ole riskittömiä. Rahastojen arvo määräytyy markkinoilla, joten mikään ei takaa, että rahasto-osuuksiesi arvo kasvaa tai edes pysyy samalla tasolla. Kuukausisäästäminen on hyvä keino hajauttaa riskiä pitkällä aikavälillä.

Haluan osingoille

Osakesäästämisellä on mahdollisuudet saada säästöilleen hyvää tuottoa. Pitkällä aikavälillä osakkeet ovat perinteisesti olleet tuottavin sijoitusvaihtoehto. Samalla myös riski menettää säästöjään on suurempi.

Osakesäästäminen vaatii aktiivisuutta. Ennen kuin osakkeita ostaa, kannattaa ottaa selvää osakemarkkinoiden toiminnasta ja yhtiöstä, joiden osakkeita haluaa ostaa. Osakkeet tuottavat kahdella tavalla, osakkaiden arvon nousuna ja osakkeen omistajille maksettuna osinkona.

Osakkeet voi vaihtaa rahaksi melko nopeasti. Osakkeista ei välttämättä saa parasta mahdollista hintaa tai edes omiaan pois, jos osakkeen kurssi on rahan tarpeen iskiessä huono. Sen takia osakesäästäminen kannattaa suunnitella pitkällä tähtäimellä. Oman osakesalkun tulisi kestää kurssien heilahtelut ja osakkeisiin kannattaa sitoa vain sellaista pääomaa, jonka menettämisen takia et joudu ongelmiin.

Korkeiden kustannusten vuoksi osakkeiden pienet kertaostot eivät yleensä kannata, joten osakesäästäjältä vaaditaan enemmän sijoitettavaa rahaa kuin rahastosijoittajalta. Voit kuitenkin esimerkiksi säästää kuukausittain tilille ja ostaa säästöilläsi vaikkapa puolivuosittain osakkeita.

Muista aina hajauttaa sijoituksesi, etteivät kaikki munat ole samassa korissa!

Lue myös vinkit asuntosäästämiseen (linkki).