Säästämällä etukäteen säästät rahaa

Kaveri osti uuden puhelimen ja tekisi itsekin mieli uutta, mutta tilillä ei ole tarpeeksi rahaa. Osamaksulla maksaminen tai pikavipin ottaminen voi houkuttaa, kun tekee mieli uusia tavaroita ja kukkarossa on vain matti. Ennen kuin ostat tavaroita velaksi, harkitse kuitenkin vielä:

  • Onko hankinta välttämätön?
  • Voisiko hankintaa lykätä ja säästää tarvittava summa etukäteen?
  • Kuinka paljon voit maksaa lainaa kuukaudessa takaisin?
  • Vertaile eri rahoitusvaihtoehtoja!

Kokeile pari kuukautta etukäteen, saatko takaisin maksettavan summan säästöön kuukausittain. Samalla saat säästettyä jo valmiiksi osan tavaran hinnasta ja voit miettiä uudelleen, jospa säästäisit vielä pari kuukautta ja saisit kasaan koko summan.  Säästämällä etukäteen hetken, vältyt osamaksuista ja pikavipeistä aiheutuvilta kuluilta ja säästyneillä rahoilla voi ostaa jotain muuta kivaa tai laittaa vaikka säästötilille kasvamaan korkoa!

Jos maksat vähän alussa, maksat paljon lopussa

Erä- tai osamaksu tarkoittaa kauppatapaa, jossa kauppahinta maksetaan myyjälle ennalta sovituissa erissä. Tuotteen saa omakseen, kun on maksanut ensimmäisen erän hinnasta. Osissa maksaminen voi houkutella ja sitä mainostetaan usein edullisena vaihtoehtona, koska kuussa tarvitsee maksaa vain pieni summa. 

Osamaksun ehdot kannattaa kuitenkin lukea kunnolla läpi, sillä osissa maksaminen nostaa tavaran hintaa, vaikka sen maksaisi pois piankin. Erä- tai osamaksulla maksettaessa hintaan lisätään yleensä käsittely- ja korkokuluja, jolloin hinnan todellinen vuosikorko voi nousta korkeaksi.

Tsekkaa myös mikä on todellinen vuosikorko.