Muuttajan muistilista

Mitä kaikkea täytyy ottaa huomioon, kun muuttaa omaan kotiin? Jos sähkösopimuksen tekeminen unohtuu tai muuttoautoa ei tulekaan tilattua ajoissa, joudutaan ongelmallisiin ja kiireellisiin tilanteisiin.

Vanhat sopimukset täytyy purkaa ja uudet on tehtävä tilalle. Vanhan asunnon vuokrasopimus täytyy purkaa kirjallisesti vuokranantajan kanssa. Sähkösopimus täytyy muistaa siirtää uuteen osoitteeseen, ja lapsille täytyy muistaa hankkia uudet koulu- ja hoitopaikat.

Muuttoautoyrityksille kiireistä aikaa ovat viikonloput ja kuunvaihteet. Tilaa siis muuttoauto riittävän ajoissa. Kavereita ja sukulaisia kannattaa pyytä auttamaan muuttokuorman siirtämisessä. Heille palkkioksi riittää pullakahvit!

Paljon sovittavaa ja ilmoitettavaa...

Vanhan kodin kotivakuutus ei välttämättä riitä uuteen asuntoon. Jos muutat ensikertaa pois vanhempien luota, on kotivakuutus hankittava kokonaan uutena. Vanhempiesi kodin kotivakuutuksella et saa omassa kodissa mitään hyötyä.

Internetyhteyden siirto on tärkeää tehdä ajoissa. Ilman nettiyhteyttä on vaikea pärjätä opiskelumaailmassa, varsinkaan juuri tuoreessa kodissa, kun ilmoituksia täytyy tehdä netissä.

Työnantajalle on hyvä ilmoittaa muuttopäivästä, sillä monissa työehtosopimuksissa yksi muuttoon käytetty vapaapäivä on sallittu. Joissain sopimuksissa muuttovapaa on sovittu palkallisena. Töihin ja kouluun täytyy myös ilmoittaa uusi osoite.

Omakotitalossa enemmän hommaa kuin kerrostalokämpässä

Omakotitaloon muuttavan täytyy hoitaa enemmän asioita, kuin kerrostalon asukkaan. Jätehuoltosopimus täytyy uusia, veden saanti täytyy varmistaa paikallisen vesilaitoksen kanssa ja taloon pitää hankkia lämmitysjärjestelmän mukainen lämmitys.

Jos kerrostalossa on mahdollista saada saunavuoro, voi omaa vuoroa alkaa jonottaa heti, kun sopimus uudesta asuintalosta on allekirjoitettu. Myös autopaikkaa voi kysellä isännöitsijältä. Joskus parkkipaikkaa voi joutua jonottamaan pitkäänkin.

Muuttoilmoitus on tehtävä viimeistään viikko muuton jälkeen. Muuttoilmoituksen voi tehdä postiin ja/tai maistraattiin netissä. Muista myös siirtää postisi tulo uuteen osoitteeseen!

Kun muutto on jo tehty, täytyy muistaa palauttaa muuttolaatikot ja muut lainatavarat. Laatikoiden päälle on hyvä laittaa muuton ajaksi lappu, mihin mikäkin laatikko menee. Muutoin vintille tarkoitetut tavarat saattavat päätyä olohuoneeseen ja roudausurakka kaksinkertaistuu. Vanha asunto tulee siistiä sellaiseen kuntoon, että sen voi luovuttaa uudelle omistajalle. Sitten vain siivoamaan ja järjestelemään uutta kotia!