Muuttajan säästövinkit

Onko omaan asuntoon muuttaminen ajankohtaista? Mikäli vastasit: kyllä, on mielessäsi varmasti myös käynyt oman asuntosi sisutus ja tulevat hankinnat. Silloin on myös hyvä hetki pysähtyä miettimään, mitkä kaikki tavarat ovat tarpeellisia ja välttämättömiä uudessa kämpässäsi. Astioiden, kodinkoneiden ja muiden tarpeellisten tavaroiden hankkiminen ei ole halpaa hommaa – sisustamisesta puhumattakaan.

Toisaalta kannattaa myös ottaa huomioon uuden kämpän tilat: pieneen yksiöön tai solukämppään muuttavalla ei ole mahdollisuuksia ottaa kaikkia haluamiaan härpäkkeitä kotoa mukaan.

Sodastreameria ei välttämättä tarvitse ottaa ensimmäiseen muuttokuormaan, kun taas astianpesuaine ja tiskiharja ovat hyvät olla käden ulottuvilla heti alusta alkaen.

Kaikkea ei tarvitse ostaa uutena

Etenkin kodinkoneet ja huonekalut vievät uutena ostettuina niin suuret määrät rahaa, että on parempi pysähtyä miettimään, mitä kaikkea voisi ostaa käytettyinä. Kirpputoreilta löytyy vaatteiden lisäksi paljon käytännöllistä tavaraa. Astioissa, koriste-esineissä ja kalusteissa säästää pitkän pennin, kun jaksaa kiertää kirppareita. Kirpputoreilla kannattaa myös myydä muutossa löytyneitä vanhoja ”aarteita”: lelut, palapelit, pieneksi käyneet vaatteet ja urheiluvälineet löytävät usein uuden omistajan kirpputorien kautta, ja itse saa pussin pohjalle vähän täytettä.

Vanhemmilla saattaa olla kotona vanhoja mattoja ja verhoja, joita voi kysyä omaan asuntoon käyttöön. Jos muuton syynä on perheenlisäys, voi lastenvaunuja ja rattaita yrittää metsästää esimerkiksi huuto.net:istä. Huutonetistä löytyy myös keittiöön, makuuhuoneeseen ja vaikka parvekkeelle halvalla vaikka mitä tarpeellista. Punaisen ristin ylläpitämä Kontti on myös oiva paikka ostaa itselle tavaraa, ja Kontista saadut rahat lahjoitetaan apua tarvitseville.

Kierrätä ja tuunaa

Kierrätys on tärkeää nykypäivän materialistien maailmassa. Itselle tarpeeton tavara löytää usein uusia omistajia esimerkiksi Facebookin myydään/ostetaan -palstoilla. Sukulaisilta ja kavereilta voi kysyä omaan käyttöön vanhaa sohvaa tai keittiön pöytää varaston nurkasta lojumasta. Opiskelijakämpissä saattaa törmätä ennen näkemättömiin virityksiin, kun asukas on ripustanut seinän täyteen julisteita tapettimaiseksi kokonaisuudeksi, tai leipäkorista on syntynyt koti hiusharjoille ja muotovaahtopulloille. Vain mielikuvitus on rajana sisustamisessa!

Aluksi koti vaikuttaa tyhjältä, kun kaikkea tarvittavaa ei ole vielä saatu hankittua. Kun kirpputoreja jaksaa kiertää kärsivällisesti, saavat viimeisetkin vessan hyllyt ja keittiön kaappien ovet kodikkaita koristeita. Sisustamiseen saa varmasti apua kokeneemmilta serkuilta, kavereilta ja vanhemmilta. Kodin on kuitenkin näytettävä omistajaltaan, eli SINÄ olet se, jonka tulee viihtyä siellä, muiden vinkeistä huolimatta!