Opiskelija-asunto vai kimppakämppä?

Opiskelija-asunnot, kimppakämpät, vuokralla asuminen… Mikä olisi itselle paras vaihtoehto, kun on aika muuttaa pois kotoa opiskelemaan?

Opiskelija-asunnot ovat turvallisia ja kohtuuhintaisia vaihtoehtoja. Esimerkiksi TOAS (Tampereen seudun opiskelija-asuntosäätiö) tarjoaa asuinpaikkaa opiskelijalle yksiöistä soluasuntoihin. TOAS:n nettisivuilta löytyy opiskelijakämppiä ympäri Tamperetta, läheltä kouluja ja liikenneyhteyksiä. Netistä hakemalla voi löytää oman kaupungin opiskelija-asuntomahdollisuudet. SOA.fi:n (Suomen opiskelija-asunnot SOA ry) kautta pystyy hakemaan asuntoja kaupungin nimellä.

Solusta perheasuntoon ja kaikkea siltä väliltä...

Soluasunnot ovat yleensä kalustamattomia opiskelija-asuntoloiden asuinvaihtoehtoja. Niihin kuuluu jokaiselle asukkaalle oma huone, ja yhteiskäyttöön tarkoitetut pesutilat ja keittiö. Valmiiksi kalustetut solukämpät ovat yleensä tarkoitettu lyhytaikaisille asujille, kuten vaihto-oppilaille.

Perheasunto sopii pariskunnille ja lapsiperheille. Niihin kuuluu yleensä muutama huone ja keittiö tai keittokomero. Perheasuntojen lähettyvillä on yleensä leikkipuistoja ja päiväkoteja lapsiperheitä varten.

Kenelle opiskelija-asunnot ja -asuntolat on tarkoitettu? Opiskelijakämpän saa vuokrata henkilö, jolla on opiskelupaikka johonkin peruskoulun jälkeiseen koulutuslaitokseen. Perheasuntoon voi hakea asumaan, jos toinen pariskunnan osapuoli opiskelee.

... tai kimppakämppä kamujen kanssa

Jos kaveri tai vaikka serkku on muuttamassa kanssasi samalle paikkakunnalle opiskelemaan, kannattaa miettiä kimppakämpän vuokraamisen mahdollisuutta. Niissä on usein pari huonetta ja keittiö. Joissain kimppa-asunnoissa on olohuone yhteiskäyttöön. Kimppakämpän etuna on se, että vuokra- ja sähkölaskut menevät puoliksi. Yhteinen elämä asunnossa voi kuitenkin alkaa ärsyttää, jos kämppäkaveri tulee joka viikonloppu vasta aamuyöstä kotiin ja soittaa musiikkia, josta itse ei pidä. Siivoamisvuorot on hyvä sopia etukäteen, jotta siivous ei jää vain toisen asujan hommaksi.

Kunhan on katto pään päällä

Ensimmäiseen asuntoon ei tarvitse jäädä pitkäksi aikaa. Tärkeintä on, että on katto pään päällä siksi aikaa, kunnes löytää omiin tarpeisiinsa sopivan asunnon. Netistä kannattaa katsella aktiivisesti uusia asuinmahdollisuuksia ja pitää silmät ja korvat auki. Hyvällä paikalla olevaa asuntoa voi myös jonottaa, kun ottaa yhteyttä vuokranantajaan ja kyselee mahdollisuuksista saada kyseinen asunto. Vuokranantajien ohjeita ja sääntöjä on syytä noudattaa asunnossa, koska he voivat halutessaan häätää huonosti käyttäytyvän asukkaan pois. Apua muuttamiseen löydät mm. Nuorisoasuntoliiton sivustolta osoitteesta www.asumisenabc.fi.