Vuokravakuus on vuokranantajan turva

Vuokravakuudesta käytetään myös nimityksiä takuuvuokra ja vuokratakuu. Käytännössä se on vuokranantajan pyytämä rahallinen vakuus. Sen avulla vuokranantaja voi taata osan riskistään, kun hän vuokraa omistamansa asunnon. Jos esimerkiksi vuokralainen ei maksa vuokraansa tai aiheuttaa asunnossa korjausta vaativia tuhoja, vuokravakuus tulee avuksi.

Mitä sinun tulisi tietää vuokravakuudesta?

Vuokravakuus suoritetaan ennen asunnon avainten luovutusta vuokranantajalle. Vuokravakuus on yleensä 1-2 kuukauden vuokraa vastaava summa. Vuokranantaja ei kuitenkaan saa pyytää vakuudeks iyli kolmen kuukauden vuokraa vastaavaa summaa.

Vakuussumma voidaan maksaa joko tilisiirtona tai käteisellä vuokranantajalle tai sitä varten voidaan perustaa pankkiin vuokravakuustili.

Kun aikanaan muutat pois asunnosta, saat vuokravakuuden takaisin. Vuokrasopimukseen kannattaa kirjata milloin vuokranantaja maksaa vakuuden takaisin. Yleensä hyvä aika on 7-14 vuorokauden kuluessa.

Vuokravakuus on sinun rahaasi, mutta...

Vuokranantajalla on kuitenkin oikeus käyttää vuokravakuusrahoja tai vuokravakuustilin saldoa asunnossa tapahtuneiden vahinkojen kattamiseksi.

Normaali asunnon kuluminen, kuten naulanreiät seinissä, eivät kuitenkaan ole vähennettävissä vuokravakuudesta. Asunto kannattaa muuttohetkellä valokuvata tai kirjata asunnon kunto yhdessä vuokranantajan kanssa, jotta tulevaisuudessa välttyy riidoilta "normaalista kulumisesta".

Vuokra-asunnossa on syytä muistaa, että seinät, katto ja lattia kuuluvat vuokranantajalle. Jos asunnossa mielii remontoida knnattaa kysyä vuokranantajalta aina lupa. Jos remonttia tekee omin päin, voi vuokranantaja käyttää vuokravakuuttasi siihen, että hän palauttaa asunnon alkuperäiseen tilaansa ennen remonttia.

Lähde: takuuvuokra.fi