Mikä olis mun juttu

Kaverit ovat hokeneet jo ala-asteelta lähtien, että ”lääkis odottaa”, tai ”pakko päästä poliisikouluun!”. Jollekin papiksi ryhtyminen tuntuu elämäntehtävältä. Kaikille ammatinvalinta ei ole yhtä helppoa, ja opiskelupaikan valitsemiseen tarvitaan usein apua.

Peruskoulusta lähteminen voi tuntua haastavalta, kun pitäisi päättää jo omasta tulevaisuudesta. Useimmille meistä mielikuva toisen asteen opinnoista on kahden kauppa: yhdeksäsluokkalainen hakee joko amikseen tai lukioon. Asia ei kuitenkaan enää onneksi ole näin mustavalkoinen. Yhdistelmätutkinnot eli ammattilukiot nostavat kannatustaan entisestään ja tarjoavat paljon mahdollisuuksia nuorille.

Kysy opolta!

Kouluissa työskentelevät opinnonohjaajat auttavat opiskelupaikan valinnassa. Jos oppilas ei tiedä mitä haluaa, suosittelee opo yleensä lukiota: kolme lisävuotta auttaa opiskelijaa hahmottamaan, mitä siltä tulevaisuudelta oikein haluaa.

Nykypäivänä on mahdollista kouluttautua moneen ammattiin, jos ensimmäinen ei sittenkään ole se oikea. Työelämävalmennuksista voi hakea inspiraatiota, ja työelämään tutustumisjaksolle kannattaa pyrkiä. Jostain täytyisi silti saada rahaa, vaikka ei ammattia olisikaan. Työntekoa ei pidä välttää sillä, että on koko ajan opiskelemassa jotain uutta.

Älä opiskele työttömäksi - selvitä työllisyystilanne

Työllisyystilanne on nykypäivänä huono monilla aloilla. Humanistit ja taiteilijat työllistyvät huonoiten, mutta taloustilanne heikentää muidenkin asemaa. Asiakaspalvelualalle on kysyntää, maatalous jää yleensä perheyrittäjien kontolle. Yrittäjäksi voi ryhtyä lähes miltä alalta tahansa.

Kukaan ei kuitenkaan osaa ennustaa, ja nyt valoisalta näyttävä tulevaisuus vaikkapa sairaanhoitoalla voi olla jotain muuta sitten joskus vuosien päästä, kun olet valmistumassa. Sen takia pelkkää työllisyystilannetta ei kannata tuijotella. Työelämä kestää vuosikymmeniä, ja sinä aikana käytät siihen lähes puolet hereilläoloajastasi, joten eikö olisi myös mukava, että nautit siitä mitä teet.

Netti on pullollaan paikkoja, joissa voi testata soveltuvuuttaa tiettyihin ammateihin. Avo:sta eli ammatinvalintaohjelmasta löytyy tietoa eri ammateista. Sieltä löytyy myös testi, joilla voit selvittää omat vahvuutesi ja kiinnostuksen kohteesi. Duunikoneessa voit tehdä leikkimielisen ’’mikä minusta voisi tulla isona?’’-testin, jonka avulla löydät persoonallisuuteesi sopivimmat tai yleisimmät työt. Tat:in sivuilta löytyy myös ammatinvalintatesti 

Kysyminen kannattaa aina

Nuorena kannattaa kokeilla ja tutustua niin moniin ammatteihin kuin mahdollista. Netistä luettu teksti aiheesta ”Mitä on olla tradenomi?” ei kerro paljoakaan työstä itsestään. Ammatti ei myöskään aina valaise työnkuvaa: opettajan ammattiin opiskellut nainen voi päästä valtiovarainministerin paikalle hoitamaan Suomen valtion budjettia. Kannattaa ottaa hyöty irti myös opintojen aikaisista työharjoitteluista tai TET-harjoittelusta ja jututtaa muitakin työntekijöitä. Haastattele myös kavereitasi ja vaikka heidän vanhempiaankin, niin saat paremmin käsityksen siitä, mitä kussakin ammatissa oikeasti tehdään.