Valmistaudu pääsykokeisiin

Peruskoulusta lähtevän on päätettävä, haluaako hän lukioon vai ammattikouluun. Toisen asteen koulutuksen käyneet päättävät jo siitä, haluavatko mennä suoraan työelämään vai jatkaa opintojaan. Koulujen työntekijät auttavat nuoria valinnoissaan, mutta lopullinen päätös nuoren on tehtävä itse.

Kun lukio on taaksejäänyt välietappi, täytyy suunnitella tulevia opintoja. Abivuoden keväällä oleva lukuloma kannattaa toden totta käyttää opiskelemiseen. Keväällä, ennen ja jälkeen lakkiaisten, on pääsykokeiden aika. Vaikka tiedossa olisikin seuraavalle vuodelle jotain muuta kuin opiskeluja, kannattaa mennä pääsykokeisiin, niin on seuraavana vuonna paremmin kärryillä siitä, minkä tyyppisiä asioita kysytään.

Varaudu kaikkeen!

Pääsy- ja valintakokeiden yhteydessä voi olla annettu valmisteltavaksi ennakkotehtävät. Ne tehdään kotona, ja niiden palautukseen on annettu päivämäärä, jolloin niiden pitää olla lähetettynä eteenpäin. Jos haaveilemaasi opiskelupaikkaasi tarvitsee tehdä ennakkotehtävät, muista tehdä ne, sillä tekemättöminä jäät rannalle ruikuttamaan!

Pääsykokeissakin saatat joutua tekemään yllättäviä tehtäviä, joihin et ole osannut varautua. Kannattaakin kysellä aiemmin aloittaneilta opiskelijoilta, minkälaisissa pääsykokeissa he ovat aikanaan olleet. Usein netissä tai oppilaitoksilla on tarjolla vanhoja pääsykokeita, jotka kannattaa vilkuilla läpi. Hyvä keino sparrata itseään tulevaan pääsykokeeseen on tehdä kokeilumielessä yksi aiemman vuoden pääsykoe ikään kuin oikeana kokeena – eli vain samoilla materiaaleilla kuin oikeassakin pääsykokeessa ja samassa ajassa, mitä oikeassakin pääsykokeessa on käytettävissä.

Miehillä – ja miksei myös naisilla – voi olla tiedossa vuosi valtion hommissa, armeijassa. Jos haluaa varmistua opintopaikasta esimerkiksi lääkiksessä, voi abikeväänä hakea opiskelemaan, ja pyytää sitten vuoden lykkäystä armeijan takia. Armeija kannattaa käydä, sillä monissa työpaikoissa työnantajia kiinnostaa työnhakijan historia: RUK- ja AUK-koulutukset saattavat lisätä mahdollisuuksiasi saada työ.

Valmennuskurssilta vertaistukea hakuprosessiin

Erilaiset valmennuskurssit tarjoavat opetusta eri alojen valintakokeisiin pyrkiville. Ne ovat suhteellisen kalliita, mutta mikäli sellaiseen löytyy varaa ja haluat oikeasti tehdä kaikkesi haaveilemiesi opinton eteen, kurssi on varteenotettava vaihtoehto. Siellä tapaat muita nuoria, jotka kamppailevat samojen tuntemusten kanssa, ja saat kattavan tietopaketin siitä, mitä sinun tulee osata pääsykokeissa.

Määrätietoinen valmistautuminen auttaa sisäänpääsyssä. Pitää myös tietää, että tämä on se oma juttu. Ei kannata hakea vain siksi, että vanhemmat käskevä tai koska kaveritkin hakeavat.

Tsemppiä valmistaumiseen ja ennen kaikkea muista saapua ajoissa pääsykoetilaisuuteen!