Opintolainalla rahoitetaan opiskeluajan menoja

Mitä opintolaina on?

Opintolaina on lainaa. Se siis pitää aikanaan maksaa takaisin korkojen kera lainaavalle pankille. Opintolainalla on valtiontakaus, mikä tarkoittaa, että Kela maksaa lainasi pankille, jos et sitä voi itse maksaa. Se ei tarkoita, että Kela kuittaisi lainasi kokonaan, sillä Kela perii lainan sen jälkeen suoraan sinulta – seitsemän prosentin korolla. Opintolaina on osa opintotukea.

Kuka voi saada opintolainaa?

Opintolainaa voi saada opintorahaa tai aikuiskoulutustukea saava opiskelija.

Vaikka et saisi opintoraa, voi saada lainantakauksen, jos

  • olet 18–19-vuotias, et asu vanhempasi luona, opiskelet toisen asteen oppilaitoksessa ja et voi saada opintorahaa vanhempiesi tulojen perusteella. Silloin voit saada lainatakauksen vanhempiesi tuloista riippumatta.
  • olet alle 17-vuotias, et asu vanhempasi luona, opiskelet muussa oppilaitoksessa kuin lukiossa ja et voi saada opintorahaa, koska olet oikeutettu lapsilisään. Silloin voit saada lainatakauksen, jos vanhempiesi tulot ovat alle 61 000 euroa vuodessa.

Opintolainaa ei myönnetä, mikäli aiemmin nostamasi opintolaina on takausvastuun perusteella Kelan perittävänä. Et voi myöskään saada opintolainaa, jos sinulla on luottorekisteritietoihin merkitty maksuhäiriö. Poikkeus voidaan tehdä, mikäli häiriö on yksittäinen, määrältään vähäinen ja sen rekisteröinnistä on kulunut kohtuullisen pitkä aika.

Mistä opintolainaa voi hakea?

Opintolaina haetaan yleensä omasta pankista. Siis siitä pankista, jossa omat tilit ja muut pankkipalvelut sijaitsevat. Toki opintolainaa hakiessasi voit kilpailuttaa pankkeja, sillä hinnoissa on eroja. Huomiota kannattaa kiinnittää ainakin lainan korkomarginaaliin, eli siihen osuuteen lainan korosta, jonka pankki lisää viitekoron päälle.

Mitä opintolaina maksaa?

Opintolainasta koituu monia eri kuluja, jotka vaihtelevat pankista riippuen. Yleensä maksettavaksi tulee lainan avaamisesta koituva toimitusmaksu (noin 10–50 euroa), osanostoista koituvat palvelumaksut (noin 10–20 euroa) sekä lainan viitekorosta ja marginaalista muodostuva kokonaiskorko.

Opintukiaikana opiskelija maksaa pankille ainoastaan yhden prosentin korkoa, joka erääntyy maksettavaksi kesä- ja joulukuussa. Loput korot pääomitetaan eli lisätään lainaamasi summaan. Pääomitetut korot voi vähentää verotuksessa.

Opintolainan takaisinmaksu aloitetaan yleensä 2 vuoden kuluttua opintojen päättymisestä. Pankin kanssa voit neuvotella takaisinmaksuun liittyvistä seikoista tarkemmin.

Lue Kelan sivuilta lisää opintolainasta ja sen hakemisesta.

Lähde: Kela