Haaveissa kallis harrastus – mistä rahat?

 

Janne ja Joona Mäntynen ovat nuoresta asti harrastaneet melontaa. Harrastuksesta on tullut myös työtä, sillä nykyään molemmat kuuluvat Suomen maajoukkueen ratamelonnan haastajat -ryhmään, kilpailevat yksilösarjassa kajakeilla ja tähtäävät tosissaan kohti kansainvälistä menestystä.


Melonnasta on tullut osa Mäntysten elämää, nykyisin kaikki pyörii melonnan ympärillä ja kaikkea mietitään melonnan ehdoin. Harrastaminen ja kilpailu-uralle pääseminen ei kuitenkaan olisi ollut mahdollista ilman talkoohommia ja vanhempien tukea.
Osa harrastuskuluista katettiin metsätöitä ja seuran talkootöitä tekemällä, mutta suurin tuki tuli alkuun vanhemmilta. Toki vanhempien tuellakin oli hintansa, kotihommat ja siivoaminen tuli tutuiksi vanhempien ostettua ensimmäiset kunnon kilpakajakit, Mäntyset kertovat.


Mäntyset olisivat nykyään myös kiinnostuneita kokopäiväisestä kesätyöstä. Tarpeeksi joustavaa työnantajaa ei ole kuitenkaan löytynyt, koska veljesten päivät menevät treenaamiseen.

Mäntysillä on kuitenkin onnea, sillä sponsorit mahdollistavat kilpaurheilun. Esimerkiksi ulkomaanleirit ovat suomalaiselle ratamelojalle tärkeitä, koska Suomessa melonta kausi on hyvin lyhyt, jonka seurauksena lajinomainen harjoittelu jäisi muuten vähäiseksi.
Isoimmat kustannukset menevät nykyään sponsorien tuesta. Ilman sponsorien tukea ei urheileminen tällä tasolla olisi mahdollista tänä päivänä.
Sponsoreiden saaminen ei kuitenkaan ole helppoa Suomessa. Kilpauran alussa sponsorit yleensä saadaan jonkun yhteisen kontaktin, esimerkiksi vanhempien, kautta.

Alkuun kannattaa lähteä ostamalla käytettyä 

Veljesten melontauran alussa kaikki välineet hankittiin käytettyinä. Se oli fiksua myös siksi, että melonnassa kajakkia vaihdetaan painoluokan ja melaa voimien mukaan usein.
Suomessa on ihan kiitettävästi käytettyä kalustoa myynnissä kohtuuhintaan. Ja jos Suomesta ei meinaa löytyä ovat Ruotsin markkinat tuplasti isommat. Hyvässä kunnossa oleva käytetty kalusto ajaa saman asian kuin uusi ja säästöä voi kertyä jopa puolet uuden hinnasta. Lisäksi välineiden kunnollinen huoltaminen voi lisätä niiden käyttöikää jopa useilla vuosilla, Mäntyset vinkkaavat!

Ihan heti ei välttämättä kannata edes hankkia omia välineitä, vaan kannattaa kysellä vuokravälineitä esimerkiksi urheiluseuroilta. Mäntystenkin melontauran alkutaipaleilla oli seuran kalustolla iso merkitys: seuranjäsenmaksun maksamalla sai käyttöönsä kohtuullisen hyvän kajakin ja jo jonkin sortin melan käyttöönsä.

Vanhempien tuki on tärkeää

Mäntyset kannustavat nuoria pyytämään myös vanhempia auttamaan harrastuksen löytämisessä ja rahoittamisessa. Harrastukset tuovat paljon sisältöä elämään niin uusina ystävinä kuin kokemuksinakin, minkä arvoa ei voi rahassa mitata.
– Ajattele sitä sijoituksena, joka tuottaa pääomaa niin sinulle kuin lapsellesi pitkällä aikavälillä, Joona perustelee.