Fiksua someilua...

Terveellä järjellä pärjää sosiaalisessa mediassa pitkälle. Hölmöily puolestaan saattaa hajottaa ihmissuhteita, lopettaa työsuhteita tai tyhjentää pankkitilin. Sosiaalista mediaa ja muita verkkopalveluita kannattaa käyttää viisaasti myös siksi, että Internetillä on pitkä muisti, ja tiedon poistaminen sen syövereistä on lähes mahdotonta.

Bilekuvat piiloon ja yksityisasetukset kuntoon

Yksi tärkeä sosiaalisen median taito on verkkoidentiteetin ja yksityisyyden hallinta. Useissa sosiaalisen median palveluissa voi rajata sen, ketkä voivat katsella tai käyttää päivityksiäsi ja kuviasi. Aina ennen uuden some-kanavan käyttöönottamista kannattaa määrittää yksityisyysasetukset haluamikseen, sillä usein asetusten oletusarvona on tietojen näyttäminen julkisesti kaikille palvelun käyttäjille.

Erilaiset tietomurrot ovat yleistyneet ja vähän väliä verkossa leviää eri palveluista kaivettuja käyttäjätunnuksia ja salasanoja. Vaikka salasanojen muistaminen käykin työstä, kannattaa silti käyttää eri salasanaa eri palveluissa tai vähintäänkin erottaa työ- ja vapaa-ajan palveluissa käytettävät tunnukset ja salasanat toisistaan.

Kaikkia ihmisiä sosiaalinen media tai netissä omien tietojen tai tekemisten esittely ei kiinnosta. On kohteliasta kunnioittaa perheesi ja ystäviesi suhtautumista sosiaalisiin medioihin: jos he eivät halua sinun laittavan kuvia tai tietoa heistä sosiaaliseen mediaan, noudata heidän toiveitaan.

Harkitse ennen postausta

Ei kannata kuitenkaan luottaa liikaa siihen, että yksityisasetukset suojaavat sataprosenttisesti tietosi. Sosiaalinen media ja sen sovellukset kehittyvät jatkuvasti. Säännöllinen käyttöehtojen tarkistaminen kannattaakin ottaa tavaksi, sillä käyttöehdot saattavat muuttua yhtäkkiä niin, että palveluntarjoaja voi hyödyntää profiiliisi kirjaamiasi tietoja sinulta mitään kysymättä. Käyttöehtojen muuttumisen lisäksi palveluihin voi tulla teknisiä vikoja tai tietoturvavuotoja.

Vaikka käyttäjänä tekisit kaiken oikein, laittaisit kuntoon yksityisyyden suojaa koskevat asetukset ja noudattaisit varovaisuutta palveluita käyttäessäsi, mikään ei takaa sitä, ettei joku toinen sosiaalisen median verkostossasi oleva kaveri voisi saattaa tietosi laajempaan käyttöön joko tahattomasti tai tahallisesti. Erityisesti valokuvien lisääminen someen ja niiden ”taggaus” saattavat muodostaa sinusta jo melko kattavan profiilin. Myös valokuvien taustoilla näkyvät yksityiskohdat, kuten autojen rekisteritunnukset yhdistettynä paikkatietoon, paljastavat sinusta ja liikkeistäsi paljon tietoa.

Tietynlainen materiaali leviää verkossa paremmin kuin toinen. Esimerkiksi henkilö- ja pankkitiedot, joilla voi saada aikaan rahallista rikoshyötyä kuten ottaa pikavippejä tai ostaa tavaraa netistä, ovat rikollisten havittelemia asioita. Jos laittaa sosiaaliseen mediaan sellaista materiaalia, joka kiinnostaa laajaa yleisöä kuten paljasta pintaa sisältäviä kuvia tai hölmöilyvideoita, ne todennäköisesti lähtevät myös leviämään Internetissä.
Yleinen käytäntö on, että nimen, käyttäjätunnuksen ja kasvokuvan voi julkaista some-kanavissa, mutta sähköpostiosoitteen, kotisoitteen, puhelinnumeron, syntymäajan tai yksityisten valokuvien kanssa kannattaa olla huomattavasti tarkempi, eikä niiden julkaisua kaikille verkonkäyttäjille suositella. Mikäli ei tiedä, kannattaako jotakin asiaa julkaista somessa, voi miettiä, onko se sellainen asia, että sen voisi laittaa myös työpaikan ilmoitustaululle

Lähde: Valtionhallinnon tietoturvallisuuden johtoryhmän (VAHTI) julkaisu: Sosiaalisen median tietoturvaohje 4/2010