Kestävä kuluttaminen kannattaa

Oletko koskaan miettinyt, kuinka paljon yksikin ihminen saastuttaa luontoa elämänsä aikana? Autolla kuljetaan, muovia tuhlataan ja omenoita ostaessa valitaan espanjalaiset eikä kotimaiset lajikkeet. Omaa hiilijalanjälkeä voi pienentää jokapäiväisillä teoilla.

Kaupassa tulee käytyä monta kertaa viikossa. Moni ostaa joka kerta kassalta muovikassin, johon pakkaa ruoat. Sitten körötellään autolla kahden kilometrin matka kotiin. Ihminen säästää aikaa väärissä asioissa. Facebookin tilapäivityksiä katsellessa voi todeta, että kiire johtuu omista teoista. Polkupyörällä kaupassa käyminen on hyvää hyötyliikuntaa, ja pyöräily säästää luontoa. Myöskään bensaa tai dieseliä ei kulu pyöräillessä! Ruokaostokset voi kuljettaa kestävissä kangaskasseissa, joita saa itselle sopivissa väreissä hauskoilla teksteillä.

Kierrättäminen on pop!

Kotona kierrättäminen on yksi monista tavoista pitää järjestystä huushollissa: kun maitotölkit, metallipurkit ja limsapullot löytävät aina omaan kierrätysastiaansa, ei niitä loju ympäriinsä. Biojätteen ja sekajätteen kierrätys on yleistä ja usein myös pullot palautetaan. Metalleista, pahveista, lehdistä, paristoista ja vaatteista ei saa panttimaksua (ainakaan vielä), vaikka nekin ovat tärkeitä lajitella. Usean marketin pihalta löytyy laatikoita, joihin voi lajitellut jätteet viedä.

Itselle pieneksi käyneitä tai käyttämättömiä vaatteita voi viedä esimerkiksi SPR:n keräyspisteisiin. Sukulaiset tai naapurit saattavat myös olla juhlapuvun tarpeessa, joten heille voi lahjoittaa vanhan mekon uudiskäyttöön. Vaatteita voi myös tuunata, jos ompelukone on itselle yhtään tuttu väline. Rikkinäinen kauluspaita muuttuu kesäpaidaksi, ja lahkeista kuluneet farkut ovat pienen saksikäsittelyn jälkeen kivat shortsit. Paidasta saa tehtyä vaikka kassin, ja mekko, jonka yläosa on liian pieni, kelpaa rannalle hameeksi. Kirpputoreilta on helppo vuokrata pöytä viikoksi tai pariksi, jos vaatteiden tuunaaminen ei kiinnosta. Kirppareilla voi myydä myös muita käyttämättömäksi jääneitä tavaroita. Niiltä voi myös löytää itselle tarpeellisia asioita.

Vaatteita tulee pestyä liiankin usein. Mökkireissun jälkeen tunkkainen neule saa raikkaan tuoksun, kun sen ripustaa hetkeksi tuuleen heilumaan. Valkoiselle paidalle ilmestynyt tahra lähtee, kun sen hinkkaa heti likaantumisen jälkeen tahranpoistoaineella. Sukkien, alusvaatteiden ja hieltä haisevien paitojen pesussa ei kuitenkaan kannata säästellä!

Kestävä kuluttaminen tarkoittaa itse asiassa luovia ratkaisuja

Kaupungissa asuvilla on hyvät mahdollisuudet käyttää julkisen liikenteen kulkuneuvoja, kuten bussia, ratikkaa, junaa ja metroa. Lyhyillä matkoilla nopein tapa liikkua on pyöräily. Pitkänkin matkan pystyy taittamaan bussin ja junan kyydissä, joten auto on siis lähes tarpeeton. Auto kuluttaa bensaa tai dieseliä, jotka maksavat maltaita ja ovat epäekologisia polttoaineita. Jos bussi ei kulje oman aikataulun mukaisesti, kannattaa yrittää järjestää kimppakyytejä työkavereiden kanssa.

Jos koti kaipaa sisustusta, tai harrastusvälineet tarvitsisivat uusimista, kannattaa käydä vaikka huuto.net -sivustolla ennen, kun lähtee etsimään tarvikkeita uutena. Sunnuntai-jääkiekkoilijalle kelpaa varmasti käytetty maila, ja opiskelijakämpän keittiön kalusteiksi kelpaavat jonkun vanhat tuolit ja pöytä. SPR:n Kontista on myös mahdollista löytää vaikka mitä! Ja oletko huomannut, että aika moni todella coolisti sisustetuista kämpistä on saanut inspiraationsa kirpparilta, ullakolta tai roskalavalta löydetystä huonekalusta, joka on tuunattu uusiksi?

Sähkölaskut kasvavat järjettömän suuriski, jos vessaan jättää valon päiväksi, tai lattialämmitystä käyttää kesällä. Omia sähkö- ja vesilaskuja kannattaa seurailla. Pienetkin teot auttavat säästämisessä. Hampaita ei tarvitse harjata veden valuessa ja valmislämmitteistä saunaa ei kannata jättää loman ajaksi valmiuteen.

Kasvissyöjä ei ole automaattisesti ekologinen kuluttaja

Toreilta saa kesällä kotimaisia kasviksia ja hedelmiä. Talven aikana ei ole välttämätöntä saada paprikaa leivän päälle. Ulkomaiset kasvikset joudutaan kuljettamaan laivalla lämpimämmistä maista ja nämä kuljetukset saastuttavat luontoa. Mausteita, kuten basilikaa ja minttua, voi kasvattaa vaikka omalla ikkunalaudalla ympäri vuoden. Niistä saa makua ruoanlaittoon, ja tuoreena ne maistuvat paremmalle kuin purkissa myytävät kuivat mausteet. Kannattaakin miettiä, miten oman ruokavalion voisi muokata kausituotteiden ja etenkin lähituotteiden mukaisesti.

Joka kuukausi, joka viikko ja joka päivä voi tehdä pieniä valintoja säästääkseen omia rahojaan ja luontoa. Jälkikasvu on hyvä opettaa alusta pitäen ekologisille elintavoille ja kumppaniakin voi välillä ojentaa luonnonsuojeluasioissa. Säästämisestä ja ekologisuudesta tulee tapa kun siihen ensin vähän totuttelee!