Tee matkan suunnittelemisesta elämys

Ennen kuin varaa lennot ja pakkaa matkalaukut, kannattaa miettiä omaa budjettia ja turvallisuutta. Onko viiden tähden hotelli Ateenan keskustassa liian iso pala kukkarolle? Entä kannattaako kaverin kanssa viettää öitä taivasalla Kööpenhaminan puistoissa vain siksi, jotta rahaa ei kuluisi "turhaan"? Nuorten on hyvä päästä reissaamaan uusissa kulttuureissa ja käyttämään vieraita kieliä. Intoa riittäisi varmasi jokaisella, mutta ongelmana on yleensä raha.

Bongaa tarjoukset ajoissa

Lentoyhtiöiden tarjouksia kannattaa seurata silmä kovana jo kuukausia ennen suunniteltua reissua. Momondon ja Trivagon kaltaiset nettisivut auttavat löytämään itselleen sopivat lennot ja majoitukset. Suomalainen lentoyhtiö ei ole aina paras eikä halvin ratkaisu, ja kaikki suomalaiset koneet eivät edes lennä joka kohteeseen. Joskus lennot saa ulkomaisesta yhtiöstä edullisesti, jos sietää yhden välilaskun matkan varrella. Tripadvisorista voit varausten lisäksi tsekata, mitä muut matkailijat ovat kohteestasi ja majapaikastasi sanoneet.

Majoittua voi jopa ilmaiseksi

Couchsurfing on varsinkin monia vanhempia ja isovanhempia kauhistuttava ilmiö. Siinä matkaaja tutustuu netin kautta henkilöön, jonka kotiin hän pääsee asumaan sovituksi ajaksi. Kyseinen matkustustyyli on elämyksellinen kokemus, jonka aikana pääsee tutustumaan todella läheltä paikalliseen kulttuuriin. "Isäntien" kanssa voi myös harjoitella paikallista kieltä. Isännältä/emännältä saa myös varmasti neuvoja, missä nähtävyyksissä ja klubeissa kannattaa matkan aikana käydä tutustumassa tai missä on lähiseudun parhaat ruokapaikat.

Hostellit ja motellit ovat hotelleja halvempia majoitusvaihtoehtoja. Ne sopivat useiden matkaajien budjettiin ja niissä saattaa tuntea olonsa turvallisemmaksi kuin couchsurfing-kohteissa. Nuorisohostelleista voi löytää omanikäisiä asukkaita, joten niissä uusia tuttavuuksia syntyy helposti.

Etelä-Euroopan maissa voi myös vuokrata paikallisen asunnon. Se voi olla vaikkapa keskustakämppä Marsseillesissa tai viihtyisä maatilamökki Provencessa. Asunnot ovat usein parempikuntoisia kuin vanhahkot hotellit ja hintatasokin on usein halvempi - varsinkin jos olette porukalla liikenteessä. Asuntoja voi etsiä esimerkiksi HomeAway:n sivuilta.

Suunnittelemalla säästät

Reissussa rahaa pystyy säästämään helposti: kalliimmat ravintolat voi kiertää suosiolla kaukaa. Jos asuu huoneistohotellissa, ruoan voi tehdä itse vaikkapa torilta ostetuilla raaka-aineilla. Netistä voit tsekata jo etukäteen parhaat torit ja muut paikalliset markkinapaikat.

Tuliaisten ostamista ei kannata jättää lentokentän viimeisen päivän hössötyksiin, sillä katukaupoista ja paikallisilta markkinoilta voi löytää kivoja matkamuistoja tai herkkuja. Eikä pidä unohtaa kirpputorejakaan...

Vaikka et haluaisikaan suunnitella matkaohjelmaasi liian tarkkaan, kannattaa kuitenkin hieman tutustua matkakohteeseen, ettet vahingossa ohita sivukatujen kiinnostavia nähtävyyksiä tai paikalliste suosimia bilepaikkoja.

Varaa reilusti aikaa siihen, että voit kiireettä istuskella katukahvilassa, kirkon rappusilla tai puistonpenkillä tarkkailen maailmanmenoa ja ohikulkevia ihmisiä – halpa, mutta taatusti mielenkiintoinen tapa tutustua paikalliseen kulttuuriin. Moniin suosittuihin nähtävyyksiin saat hankittua liput etukäteen netistä halvemmalla (ja ilman jonottamista) kuin paikan päältä.

Ja ennen kaikkea, muista matkavakuutus. Se korvaa yllättäviäkin tapahtumia... Lue lisää matkustajan vakuutusturvasta.