Eurooppalainen sairaanhoitokortti vai matkustajavakuutus?

Eurooppalainen sairaanhoitokortti on voimassa EU- ja ETA-maissa sekä Sveitsissä. Sairaanhoitokortilla saa hoitoa äkillisiin sairauksiin ja tapaturmiin. Hoidon tarpeellisuuden arvioinnissa otetaan huomioon oleskelusi kesto sekä tarvitsemasi hoitotoimenpiteet. Kortilla hoito maksaa saman verran kuin kohdemaan omille asukkaille.

Kannattaa muistaa, että julkisen sairaanhoidon kustannukset vaihtelevat suuresti: lääkärikäynnit eivät maksa saman verran Euroopan maissa kuin ne maksavat Suomessa. Kansallisesta sairaanhoitojärjestelmästä riippuen matkailija voi saada hoidon kokonaan ilmaiseksi, maksaa siitä omavastuuosuuden tai joutua maksamaan hoidosta täyden hinnan. Kannattaa tutustua ennen matkaa kohdemaan terveyspalveluihin.

Kela suosittelee sekä sairaanhoitokortin että matkustajavakuutuksen hankkimista. Eurooppalainen sairaanhoitokortti antaa matkailijalle lakisääteisen turvan ja matkavakuutus antaa turvan yksityisen terveydenhuollon palveluita varten ja täydentää sairaanhoitokorttia.

Lisätietoa sairaanhoitokortista ja tilausohjeet löydät Kelan internetsivuilta www.kela.fi.

Kaikkialla maailmassa - matkustajavakuutus

Matkustajavakuutuksella takaat itsesi kattavamman turvan, sillä vakuutus on voimassa kaikkialla maailmassa. Lisäksi vakuutus korvaa hoitokulut ilman omavastuuta, eli hoitokulut korvataan kokonaisuudessaan vakuutusehtojen mukaisesti.

Matkustajavakuutus antaa myös enemmän lääkäripalvelujen valintamahdollisuuksia. Lisäksi vakuutus myös korvaa joissain tilanteissa hoitokuluja sairaanhoitokorttia laajemmin. Esimerkiksi sairaankuljetuskustannukset ulkomailta Suomeen ovat pääsääntöisesti vain matkustajavakuutuksesta korvattavia. Jos lähdet matkalle ilman matkustajavakuutusta, otat suuren riskin, sillä voit joutua pahimmassa tapauksessa maksamaan kymmeniä tuhansia euroja maksavan lentokyydin omasta pussistasi.