Paleface kannustaa kyseenalaistamaan vallitsevat normit – ja itsensä

Paleface kannustaa kyseenalaistamaan vallitsevat normit – ja itsensä

kuva: Taito Kawata

Räppäri Palefacen, eli Karri Miettisen, sanoituksissa aiheet vaihtelevat syrjäytyneistä julkkiksiin, päihdeongelmista rakkauteen ja historiantapahtumista tulevaisuuden kauhukuviin. Hänellä on sanottavansa niin yhteiskunnasta ja vallitsevista normeista että jokaisen vastuusta omasta itsestään.

36-vuotias muusikko laulaa arkipäiväisistä, meitä kaikkia koskevista aiheista. Hänen tunnetuimpiin kuuluvan kappaleen, Helsinki-Shangri-Lan sanoitukset herättävät ajatuksia suomalaisesta, hyvinvoivaksi mainostetusta yhteiskunnasta, mutta ottaa kantaa myös pikavippien ja kulutushysterian lisäämiin maksuvaikeuksiin ja -häiriöihin.

Kyseenalaista normit – ja itsesi

"Äläkä saata meitä kiusaukseen vaan päästä meidät pahasta
irti öljyst', muovileluista ja rahasta
siinä samas tääl' on meluisaa ja ahasta
kuus kymmenestä on veloissaan ja pahasti."

– Kovat jätkät kyseenalaistaa auktoriteetit, mut kovimmat jätkät kyseenalaistaa kaiken, mukaan lukien itsensä. Kun mä puhun biiseissäni vallankumouksista, en tarkoita väkivaltaista hallituksen kaatamista, vaan pieniä mullistuksia omassa elämässä.

Pieninä asioina Miettinen mainitsee esimerkiksi syömisen ja alkoholin. Hänen mielestään ei ole yksi ja sama mitä suuhunsa laittaa tai kuinka paljon dokaa. Jokaisen tulisi kuunnella omaa kehoa, mieltä ja sydäntä, eikä mennä massana muiden mukana asioita sen kummemmin miettimättä.

– Kannattaa pohtia, minkälaisia odotusarvoja meille asetetaan, ja mikä on niin sanottua normaalia. Me lähdetään moniin asioihin mukaan vain sen takia, että se on tapana.

Turvaverkosto kuntoon

"Meni rahat, meni talot, meni maat, meni muut, jouduin maantien kulkijaksi
ja sehän oli otettava huomioon että matkassa ei ollut taksi."

Kyseenalaistamisen lisäksi Miettinen ohjeistaa nuoria laittamaan vakuutukset kuntoon. Miettinen on perheessään se, joka tuo leivän pöytään. Hän painottaa, että etenkin sellaisissa perheissä, joissa vain toinen vanhempi on töissä, on tärkeää hoitaa vakuutukset kuntoon, mutta myös nuoren on hyvä ajatella tätä hetkeä pidemmälle.

– Nuorena ei ole huolta huomisesta, silloin menee sinne minne tuuli kuljettaa. Mutta sitten, jos jotain sattuu, olisi tärkeää olla vakuutukset kunnossa. Ne ovat kuitenkin tärkeitä turvaverkkoja. Tiedän, että vakuutukset ovat asia, joista monesti haluaa tai joutuu säästämään, jos on huono rahatilanne, Miettinen sanoo.

Nuoruuden toilailut kuuluvat asiaan

"Tequilaa naama hiessä, noi kytätkin täytyy piestä
Filmini katkee, aamulla ratkee, vastustin virkamiestä
Soraan seisahti luistimeni, loppuilta on muistipeli
Mut paita on veressä, elämä edessä
Rahat, maine ja muisti meni."

Miettinen ei varsinaisesti kadu mitään nuoruudessaan, vaikka sisarustappelut ja graffiteilla töhriminen ovatkin kuuluneet nuoren miehen elämään. Hänen mukaan kaikenlaiset vaiheet ihmisen elämässä ovat tärkeitä ja oleellisia, jotta oppii ymmärtämään itseään ja elämää.

 

Teksti pohjautuu 26.7.2014 Valkeakosken Työväen Musiikkitapahtumassa järjestettyyn haastatteluun. Siteeraukset Palefacen kappaleista Merkit, Talonomistaja, Saapuu elokuun yö sekä Syntyny rellestää.