Koira olisi ihana, mutta...

Kun miettii lemmikin hankintaa, pitää pohtia myös siitä aiheutuvia kustannuksia ja vaivannäköä. Rahaa ja aikaa kuluu enemmän kuin osaa arvatakaan. Toimivilla järjestelyillä lemmikin pitäminen saattaa kuitenkin toimia, ja silloin eläimen kanssa yhdessäolo on hauskaa ja rentouttavaa. Ja onhan ne niin ihania...

Kannattaa miettiä mihin ryhtyy, jos kaveri tarjoaa vastasyntynyttä kissanpoikaa solukämppääsi. Kämppis voi olla allerginen eläimille ja vuokranantaja ei välttämättä tykkää ideasta. Vuokrasopimus täytyy tarkistaa, ja vuokranantajan kanssa keskustella asiasta ennen lemmikin hankintaa. Muista myös, että jos eläin aiheuttaa jotain normaalista kulumisesta poikkeavaa vahinkoa vuokra-asunnolle, olet korvausvelvollinen.

Kahdeksantuntiset työ- ja koulupäivät ovat pitkiä aikoja yksinäiselle lemmikille. Koira saattaa jäädä ulvomaan tai haukkumaan päiväksi, josta naapurit saattavat valittaa isännöitsijälle. Lenkittäminen vie päivittäin aikaa. Kerrostalossa ei saa pidettyä koiraa pihassa ulkoilemassa. Jyrsijöiden ja matelijoiden hoito syö tunteja viikossa, vaikka niiden luulisi pärjäävän vähemmällä hoitamisella. Kissojen hiekkalaatikot vaativat putsausta ja kissojen ulkonäöstä täytyy huolehtia.

Kun eläin hankitaan, täytyy maksaa mm. tarkastukset ja rokotukset, lelut, ruokakupit sekä tarvittavat aitaukset. Rahareikä ei jää lemmikkien kanssa siihen: Ruokaa on hankittava eläimen tarpeiden mukaan, kissanhiekkalaatikoita ja jyrsijöiden puruja unohtamatta. Ja lemmikkikin saattaa olla allerginen. Erityisruokavalio on monta kertaa kalliimpi kuin perusnappulat.

Vuodeajoista riippuen rokotukset ja punkkilääkkeet pitää hoitaa kuntoon. Punkkien estoon tarkoitettu lääkitys saattaa maksaa jopa 100 euroa kesältä. Lääkärikäynneiltäkään ei voida välttyä. Mitä jos kissa sairastuu tai koira nielaisee muoviesineen, jolloin pitäisi maksaa omasta pussista jopa 2 000 euroa maksava leikkaus?

Jokainen nuori käy joskus lomalla tai risteilyllä, jonne lemmikkiä ei voi ottaa mukaan. Hoitopaikat maksavat kymmeniä euroja päivältä, eikä aina löydy kaveria tai sukulaista, joka voisi pitää eläimestä huolta. Koiraa ei voi jättää moneksi päiväksi yksin, vaikka esimerkiksi kissa voisikin pärjätä viikonlopun yli.

Oma lemmikki on hyvä ystävä ja kuuntelija, kun sitä hoitaa hyvin. Sekä omistajan että lemmikin hyvinvoinnille on tärkeää, että rahat riittävät joka tilanteessa. Lemmikkien kanssa on turha pitää kiirettä, sillä paremman rahatilanteen aikaan, isommassa asunnossa on yhteiselo kaikille helpompaa.

Jos koira- tai kissakuume iskee, pyydä kaverin lemmikki ”koekäyttöön” vaikkapa viikoksi tai kahdeksi. Silloin näet, sopiiko lemmikki sinun elämäntyyliisi. Ja muistathan jutella lemmikin hankkimisesta avo- tai aviopuolisosi kanssa etukäteen.